Badkamerafwerking in donkere kleuren: stijlvol en functioneel

De tijd dat een badkamers slechts diende als ruimte om iedereen snel even te wassen in de douche of de badkuip, is al lang voorbij. Een hedendaagse badkamer dient nu even goed als een oase van ontspanning en stijl in je eigen woonst. Een opvallende trend die de aandacht trekt, is badkamerafwerking in donkere kleuren. Van diepblauw tot rijk zwart, deze gewaagde keuze voegt een vleugje luxe toe aan elke badkamer. Maar hoe kun je deze trend omarmen zonder in de donkere valkuilen te vallen? A Shower A Day geeft je graag de antwoorden.

Wat doen donkere kleuren in je badkamer?

Van de lichte kleuren zoals wit, ken je de belangrijkste voordelen waarschijnlijk wel al wat. Lichte kleuren optimaliseren de natuurlijke lichtinval. Daarom blijft een witte badkamer ook een populaire en tijdloze keuze.

Maar wat kan je doen met donkere tinten in een badkamer? Wat zijn de effecten en voordelen daarvan?

 1. Sfeer en mindfulness

Oké, misschien is mindfulness al een beetje een grijsgedraaide plaat, en wees gerust: wij gaan je daar geen coachingprogramma in verkopen. Maar het is wel duidelijk dat donkere kleuren een bepaald psychologisch effect hebben. Ze scheppen een elegante en serene sfeer wanneer je ze slim toepast en bevorderen op die manier je gevoel van comfort, welzijn en een vleugje luxe voor jezelf. Dus ja, mindfullness zoals we het kunnen noemen. Perfect voor een ontspannend bad.

Vooral kleuren zoals diepblauw, smaragdgroen en zwart voegen een stijlupgrade toe aan de badkamer. Ze creëren een uitstraling die toch moeilijker te bereiken is met lichtere kleuren. En wat dacht je bijvoorbeeld van one material rooms in donkere kleuren?

2. Ruimtelijk gevoel

Dit is iets dat wat indruist tegen wat algemeen wordt aangenomen. Donkere kleuren kunnen je badkamer wel degelijk groter doen lijken. Het gaat erom dat je de juiste contrasten legt en slim gebruik maakt van verlichting om zo een gevoel van bijkomende diepte en ruimte te creëren. Kijk bijvoorbeeld naar de realisatie van deze doucheruimte. Door de verlichting lijkt de achterwand de kamer hier te vergroten.

3. Onderhoudsvriendelijk

Dit klopt dan weer wel met de realiteit: op lichte kleuren kan je sneller stofafzetting zien. Op donkere kleuren is dat minder snel het geval. Dat maakt ze dus wat onderhoudsvriendelijker, vooral voor huishoudens met kinderen en huisdieren.

Let wel: kalkafzetting zal je wel kunnen zien op bijvoorbeeld een zwarte douchewand, dus daar draag je best wel goed zorg voor.

4. Contrasteren met badkameraccessoires en andere elementen

Donkere wanden bieden een uitstekend canvas om aan te vullen met juist heldere en levendige badkameraccessoires. Het handdoekenrek, de zeepdispensers en andere accenten komen prachtig naar voren tegen een donkere achtergrond. Ook de architecturale kenmerken van de badkamer kunnen meer benadrukt worden. Denk aan elegante vloerpatronen of moderne sanitaire voorzieningen die beter tot hun recht kunnen komen.

In deze video zie enkele prachtige voorbeelden voorbijkomen:

5. Geschikt voor vele interieurstijlen

Donkere kleuren passen goed bij diverse interieurstijlen, van modern tot klassiek. Ze zijn veelzijdig en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan verschillende ontwerpsmaken. Het juiste kleurenpalet en de juiste verlichting zijn hierbij essentieel.

Zin om de mogelijkheden voor uw badkamer te ontdekken?